Zrod prvého hokejového klubu spod Ľubovnianskeho hradu

Hokejový klub Ľubovnianski Rytieri síce je plný mladíkov, pričom bol založený len pred pár mesiacmi, no aj tak je úzko spätý s bohatou históriou. A nie iba svojim špecifickým názvom!
Cesta za prvým neoficiálnym zápasom hokejového klubu Starej Ľubovne bola tŕnistá… Foto: Stará Ľubovňa

Myšlienka hokeja spred takmer 40 rokov

Predstava o mládežníckom hokejovom klube v kráľovskom meste Stará Ľubovňa sa zrodila už veľmi dávno. Prvé úvahy o výstavbe zimného štadióna sa pod Ľubovnianskym hradom objavili v roku 1983. Povolenie na pôvodnú stavbu bolo vydané v roku 1988. Vybudovaná mala byť nekrytá ľadová plocha s hľadiskom. Pre chýbajúce financie po prevrate v roku 1989 z toho nakoniec zišlo. Bojovníci za dokončenie výstavby boli na dlhú dobu odsunutí na druhú koľaj.

Od roku 1983 sa Staroľubovňania prizerali chátrajúcemu stavu hokejového štadióna, resp. priestoru, kde mal na viac pokusov vyrásť hokejový stánok. Dnes je konečne všetko inak. Foto: ĽMS – Peter Rindoš

Nedoriešenému stavu mala o 27 rokov pomôcť dotácia od vlády v hodnote viac ako 1 milión eur, ktorú vybojovali oduševnení členovia o.z. Naša Ľubovňa na čele s Michalom Šipošom búchajúc hokejkami o zem priamo v centre mesta. „Nadšenci tohto zimného športu cestujú za hrou aj za hranice republiky. Ľubovňania nechodia hrať hokej „len“ do Kežmarku, Popradu či Spišskej Novej Vsi, ale dokonca aj do Poľska. My, obyčajní ľudia, môžeme iba touto formou požiadať o takto veľkú vec,“ vysvetľoval v roku 2010 pri výjazdovom rokovaní vlády terajší poslanec NR SR a predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Strecha nového štadióna neuniesla 40-centimetrovú vrstvu snehu. Jedno šťastie, že sa tak nestalo o pár rokov neskôr a nedošlo k väčšiemu nešťastiu. Foto: TASR – Oliver Ondráš

Na prekvapenie všetkých sa snaha aktivistov podarila a vláda financie mestu odobrila. Získané prostriedky sa následne použili na nákup chladiacej technológie a zastrešenie rozrobenej budovy. Aj túto „bitku“ o štadión však Ľubovňania prehrali. Novopostavená oceľová strecha sa v roku 2013 pod náporom snehu zrútila a zimný štadión ostal nedokončený.

Bitky sme prehrali, vojnu jednoznačne vyhrali!

Konečné riešenie chátrajúceho zimného štadióna sa našlo koncom júna 2018. Mesto prijalo ponuku súkromného investora Jána Kentoša, ktorý mestskému zastupiteľstvu predložil návrh prešovskej spoločnosti KEN-EX, spol. s.r.o., ktorá s použitím vlastných finančných prostriedkov dokončí stavbu v súlade so stanovenými požiadavkami samosprávy.

Slávnostné otvorenie novučičkej PEM arény, ktorého sa zúčastnil aj člen siene slávy a rodák zo Starej Ľubovne Marián Hossa, prebehlo 14. januára 2020.

Po intenzívnom zvažovaní sa 21. júna 2018 na zasadnutí Mestského zastupiteľstva poslanci zhodli, že ponuka súkromného investora je tou najvýhodnejšou alternatívou. Ján Kentoš sa tak s plnou vervou pustil do práce! Priebeh celej výstavby si môžete pozrieť SEM.

Stavba oceľovej konštrukcie PEM arény je navrhnutá tak, aby zvládla aj snehové zaťaženie, ktoré je v Starej Ľubovni vyššie, ako štandardne inde na Slovensku. Foto: ĽMS – Peter Rindoš

„Pred tromi dekádami začali s výstavbou štadióna, no zmenou režimu areál dvadsať rokov chátral. V roku 2010 schválila vláda na výjazdovom rokovaní dotáciu, no to nedopadlo dobre. Štadión sa zrútil a dodnes prebieha súdne konanie. Toto je tretí pokus a ja som rád, že do tretice je už všetko dobré a máme tu krásny štadión,“ vyjadril svoje dojmy pri strihaní pásky primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.

Člen siene slávy Marián Hossa spoločne s primátorom mesta Stará Ľubovňa Ľubošom Tomkom (vpravo) a investorom Jánom Kentošom (vľavo) otvorili historicky prvý hokejový štadión v meste PEM aréna. Foto: Stará Ľubovňa

Slávnostné otvorenie novučičkej PEM arény, ktorého sa zúčastnil aj člen siene slávy a zároveň rodák zo Starej Ľubovne Marián Hossa, sa uskutočnilo 14. januára 2020. „Stará Ľubovňa je už navždy spätá s mojím menom. Trávil som tu čas s bratrancami i s mojou krstnou. Chodili sme na mestskú plaváreň a behali sme po sídlisku, takže krásne spomienky mám na toto mesto a som rád, že môžem by pri otváraní zimného štadióna,“ hovoril s rešpektom štvornásobný najlepší hokejista Slovenska Marián Hossa, pričom prízvukoval to, aby na štadióne našli svoj program a plán predovšetkým deti a aby im zodpovední vytvárali čo najlepšie podmienky. A práve tieto slová sa pomaly, ale isto, začínajú v Starej Ľubovni napĺňať…

Záujem zo strany divákov pri slávnostnom otvorení prekvapil aj samotného Hossu. Foto: Stará Ľubovňa

Strážcovia ľadu, hradu a severu!

Hneď po prvotných “oťukávačkách” na ľade sa začalo horlivo pracovať na tvorbe mládežníckeho hokejového klubu. Najskôr bolo potrebné uskutočniť nábor detí. Ten sa vydaril, záujem zo strany rodičov a ich detí bol enormný, čím sa potvrdilo, že v meste má hokejový klub určite svoje miesto a hlavne potenciál rásť.

Tak ako „dospeláci“ bojovali za prelomenie prekliatia nedostavaného zimáku, je teraz rada na mladých talentoch bojovať za farby mesta priamo na ľade.

Čo by to ale bolo za mužstvo bez názvu? Otvorila sa verejná diskusia, z ktorej vzišlo symbolické a naozaj trefné pomenovanie. Prihliadalo sa, samozrejme, na to, akou unikátnou históriou sa pýši mesto, ktorého dominantou je hrad. Popri ňom sa okrem skanzenu vyníma aj stredoveký vojenský tábor, kde svoje útočisko nájde nie jeden udatný rytier. Tí však nestrážia len vojenské stany v tábore, ale aj stánok o čosi nižšie, ten hokejový. Ich náradím sú miesto mečov hokejky, ktorými sa na ľade snažia vybojovať čo najlepší výsledok a tiež ustrážiť územie severnej časti Slovenska, ktoré Starej Ľubovni právom prináleží.

Historicky prvé hokejové buly v Starej Ľubovni. Foto: Stará Ľubovňa

Tak ako „dospeláci“ dlhé roky bojovali za prelomenie prekliatia nedostavaného zimáku, je teraz rada na mladých talentoch bojovať za farby mesta priamo na ľade. Do prvej línie boli nasadení Ľubovnianski Rytieri, ktorí sa s nadšením odhodlali strážiť náš domáci ľad, múry hradu mesta, ale aj severný región Spiša. Ľubovnianski Rytieri – dotoho!

Zdroj: staralubovna.sk, lms.sk, kosiceonline.sk, pluska.sk
Foto: spis.korzar.sme.sk, teraz.sk, lms.sk, staralubovna.sk

Zdieľaj článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZADAJ E-MAILOVÚ ADRESU A MAJ VŠETKY RYTIERSKE AKTUALITY VŽDY NAČAS A PORUKE